Wywodząca się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zupa mocy

W medycynie chińskiej oprócz ziół i akupunktury bardzo ważną rolę w wielu kuracjach odgrywają także zupy wzmacniające energię. Nazywane są zupami mocy. Najbardziej znanymi są te określane wołowymi, które wzmacniają energię żywiołu ziemi oraz zupy z kury, wpływające na substancję nerek i wątroby.

W dawnych Chinach dobry kucharz miał rozległą wiedzę medyczną, a na cesarskich dworach był jedną z ważniejszych osobistości. Jego wiedza miała kluczowy wpływ na długowieczność dynastii. Sztuka gotowania Zupy Mocy była więc bardzo istotna.

Zupa Mocy jest to wywar mięsno-warzywny, gotowany przez kilkanaście godzin lub nawet dni, który pozwala utrzymać fantastyczne zdrowie i równowagę. W rzeczy samej chodzi jednak o sam płyn, czyli wywar przygotowywany przez wiele godzin. Chińczycy potrafili gotować zupę mocy nawet przez 28 dni! Oprócz czasu istotą owego wywaru jest również jego skład i sposób gotowania.

Składniki :

  • 4 litry dobrej jakości wody;
  • 3 rodzaje ekologicznego mięsa (ja dałem indyka, kaczkę i królika);
  • kasza gryczana;
  • czerwona kapusta;
  • 1 seler;
  • pęczek natki pietruszki;
  • pęczek kopru;
  • 3–4 marchewki;
  • 1 por (biała część);
  • 1–2 surowe cebule;
  • kilka listków laurowych;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • suszone lub świeże grzyby (w tym przypadku borowiki);
  • sól himalajska;
  • ekologiczny ocet jabłkowy;
  • żółtko jaja.

Przygotowanie:

Umyj dokładnie warzywa i mięso pod zimną wodą.

Zagotuj wodę i gotuj wszystkie składniki minimum 6–8 godz. (im dłużej, tym lepiej) na małym ogniu. Na koniec dopraw wywar solą himalajską i dodaj ugotowaną wcześniej niepaloną kaszę gryczaną oraz surowe żółtko jaja.

Gdy skończysz już gotowanie zupy, zlej ją do garnka i wstaw do lodówki. Popijaj codziennie po szklance takiego wywaru. W zimne dni możesz nosić zupę w termosie i rozgrzewać się popijając po łyku.

To idealne lekarstwo na przeziębienie i osłabienie organizmu.

Zupę mocy należy gotować wyłącznie z produktów niemrożonych, a mięso powinno być pochodzenia ekologicznego.

NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI !

Leszek Szlachetko
Trener Personalny Energy Fitness Club

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

FIT ciasteczka - bez mąki i cukru Odkroić czy wyrzucić? Co zrobić, gdy jedzenie pleśnieje? Dlaczego warto jeść nasiona chia? Lampka wina dziennie - co się stanie, jeżeli będziesz ją pić każdego dnia? Chrom organiczny Co zrobić, gdy zimą przychodzi ochota na tłuste potrawy? Dietetyczna chałwa w 10 minut Właściwości orzechów makadamia WITAMINA D FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Kapusta kiszona - dlaczego warto jeść kiszonki? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado