Wywodząca się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zupa mocy

W medycynie chińskiej oprócz ziół i akupunktury bardzo ważną rolę w wielu kuracjach odgrywają także zupy wzmacniające energię. Nazywane są zupami mocy. Najbardziej znanymi są te określane wołowymi, które wzmacniają energię żywiołu ziemi oraz zupy z kury, wpływające na substancję nerek i wątroby.

W dawnych Chinach dobry kucharz miał rozległą wiedzę medyczną, a na cesarskich dworach był jedną z ważniejszych osobistości. Jego wiedza miała kluczowy wpływ na długowieczność dynastii. Sztuka gotowania Zupy Mocy była więc bardzo istotna.

Zupa Mocy jest to wywar mięsno-warzywny, gotowany przez kilkanaście godzin lub nawet dni, który pozwala utrzymać fantastyczne zdrowie i równowagę. W rzeczy samej chodzi jednak o sam płyn, czyli wywar przygotowywany przez wiele godzin. Chińczycy potrafili gotować zupę mocy nawet przez 28 dni! Oprócz czasu istotą owego wywaru jest również jego skład i sposób gotowania.

Składniki :

  • 4 litry dobrej jakoÅ›ci wody;
  • 3 rodzaje ekologicznego miÄ™sa (ja daÅ‚em indyka, kaczkÄ™ i królika);
  • kasza gryczana;
  • czerwona kapusta;
  • 1 seler;
  • pÄ™czek natki pietruszki;
  • pÄ™czek kopru;
  • 3–4 marchewki;
  • 1 por (biaÅ‚a część);
  • 1–2 surowe cebule;
  • kilka listków laurowych;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • suszone lub Å›wieże grzyby (w tym przypadku borowiki);
  • sól himalajska;
  • ekologiczny ocet jabÅ‚kowy;
  • żółtko jaja.

Przygotowanie:

Umyj dokładnie warzywa i mięso pod zimną wodą.

Zagotuj wodÄ™ i gotuj wszystkie skÅ‚adniki minimum 6–8 godz. (im dÅ‚użej, tym lepiej) na maÅ‚ym ogniu. Na koniec dopraw wywar solÄ… himalajskÄ… i dodaj ugotowanÄ… wczeÅ›niej niepalonÄ… kaszÄ™ gryczanÄ… oraz surowe żółtko jaja.

Gdy skończysz już gotowanie zupy, zlej ją do garnka i wstaw do lodówki. Popijaj codziennie po szklance takiego wywaru. W zimne dni możesz nosić zupę w termosie i rozgrzewać się popijając po łyku.

To idealne lekarstwo na przeziębienie i osłabienie organizmu.

Zupę mocy należy gotować wyłącznie z produktów niemrożonych, a mięso powinno być pochodzenia ekologicznego.

NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI !

Leszek Szlachetko
Trener Personalny Energy Fitness Club

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Kotlety z kaszy jaglanej - przepis na przepyszne kotleciki Daktylowa tarta z kremem kokosowym Dlaczego nie należy łączyć słodkich napojów i posiłków bogatych w białko? Właściwości wody kokosowej LOW CARBOWA BOMBA SMAKOWA! :):) Kotleciki z kaszą jaglaną. To jest łatwe! Babeczki trójkolorowe bez pieczenia Produkty "Light" - czy naprawdę? Kiszonki i ich właściwości zdrowotne Fit snickers - jak zrobić? Przepis na fit snickersa Desery z chia - trzy przepisy, które proponuje Ewa Chodakowska FODMAP – założenia i zastosowanie diety z niskim FODMAP