Moc niepozornego buraka
ENERGY FITNESS CLUB • dawno temu • 5 komentarzyCzy wszystkie superfoods są drogie i trudno dostępne? Czy coś, co z samej nazwy jest superfoodem, nie może być na wyciągnięcie ręki?
Gdy rozejrzymy się dookoła, może się okazać, że niektóre z tych produktów znajdziemy w domach przeciętnych Polaków – swoich własnych! Do jednych z wielu niedocenianych produktów należy nasz rodzimy burak.
Okazuje się bowiem, że jest on skarbnicą składników mineralnych. Zazwyczaj ceni się go za bogate źródło Żelaza, jednak w dwóch małych burakach znajdziemy jedynie ok 2mg wspomnianego minerału, za to aż 760mg Potasu, 180mg Sodu, 55mg Magnezu czy też 40mg Wapnia. Zawierają również sporo błonnika, wspomagającego pracę jelit (ok 7g/2 małe buraki). Włączenie tego czerwonego warzywa do diety zaleca się szczególnie sportowcom oraz kobietom spodziewającym się dziecka.
Dla sportowców buraki są odpowiednikiem legalnego środka dopingowego. Powodują one zastrzyk energii. Ponadto za pośrednictwem zawartych w nich azotanów, spowalniają uwalnianie tlenu, co powoduje wolniejsze męczenie – nasze treningi mogą być dłuższe i cięższe. Pomagają również w walce z niechcianymi zakwasami.
Kobiety w ciąży powinny docenić go za między innymi za zawarty w nim kwas foliowy (inaczej witaminę B9). Pełni on bowiem kluczową rolę w procesie rozwoju układu nerwowego u dziecka. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym oraz oczyszczającym, buraki świetnie nadają się do detoksykacji organizmu. Stąd też duża popularność oczyszczających soków warzywnych z ich udziałem.
Jakie inne korzyści płyną z włączenia buraków do naszej diety?
Między innymi obniżenie ciśnienia tętniczego, poprawa wyników morfologii, zmniejszenie ryzyka miażdżycy oraz chorób wieńcowo-naczyniowych.
W jakiej postaci powinniśmy je spożywać?
Najwięcej wartości zachowują surowe buraki. Najkorzystniejszy będzie, więc, wyciśnięty z nich świeżo sok. Gdy nie jesteśmy w stanie sprostać smakowo wypiciu takiej mikstury – warto dodać do niej, np. sok wyciśnięty z jabłek, marchwi oraz imbiru. Wzbogacimy tym samym nie tylko smak, ale również wartość odżywczą naszego napoju.
Jednak nie zawsze mamy chęci i możliwości do wyciśnięcia soku z buraka. Gdy z różnych przyczyn sięgnięcie po surowe warzywo nie wchodzi w grę, zawsze możemy ugotować pyszną i prostą zupę krem, którą urozmaicimy nasz obiad.
Oto przepis:
Składniki:
- 1litr bulionu warzywnego,
- około 5–6 sztuk buraków ugotowanych lub upieczonych,
- ½ puszki mleka kokosowego,
- Przyprawy: pieprz, sól (najlepiej himalajska), czosnek, opcjonalnie odrobina chilli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy połączyć i dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Jeżeli nasz krem jest za mało kremowy, możemy zmiksować go z ugotowanym ziemniakiem – to powinno pomóc!
Na zdrowie!
Angelika Chylak
Trener Personalny i Instruktor Fitness Energy Fitness Club
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze