Wywodząca się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zupa mocy

W medycynie chińskiej oprócz ziół i akupunktury bardzo ważną rolę w wielu kuracjach odgrywają także zupy wzmacniające energię. Nazywane są zupami mocy. Najbardziej znanymi są te określane wołowymi, które wzmacniają energię żywiołu ziemi oraz zupy z kury, wpływające na substancję nerek i wątroby.

Ten artykuł ma 2 strony:

W dawnych Chinach dobry kucharz miał rozległą wiedzę medyczną, a na cesarskich dworach był jedną z ważniejszych osobistości. Jego wiedza miała kluczowy wpływ na długowieczność dynastii. Sztuka gotowania Zupy Mocy była więc bardzo istotna.

Zupa Mocy jest to wywar mięsno-warzywny, gotowany przez kilkanaście godzin lub nawet dni, który pozwala utrzymać fantastyczne zdrowie i równowagę. W rzeczy samej chodzi jednak o sam płyn, czyli wywar przygotowywany przez wiele godzin. Chińczycy potrafili gotować zupę mocy nawet przez 28 dni! Oprócz czasu istotą owego wywaru jest również jego skład i sposób gotowania.

Składniki :

  • 4 litry dobrej jakości wody;
  • 3 rodzaje ekologicznego mięsa (ja dałem indyka, kaczkę i królika);
  • kasza gryczana;
  • czerwona kapusta;
  • 1 seler;
  • pęczek natki pietruszki;
  • pęczek kopru;
  • 3–4 marchewki;
  • 1 por (biała część);
  • 1–2 surowe cebule;
  • kilka listków laurowych;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • suszone lub świeże grzyby (w tym przypadku borowiki);
  • sól himalajska;
  • ekologiczny ocet jabłkowy;
  • żółtko jaja.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Kawa rozgrzewająca idealna na jesień i zimę. Przepis Anny Lewandowskiej Jakie węglowodany jeść na diecie? Właściwości orzechów makadamia Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej FIT „pankejki” Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Cukrowy detoks. Czy można oczyść organizm w trzy dni? Zapytaliśmy dietetyka Przepis na domowe masło migdałowe Wegańska wuzetka idealna! Sałatka caprese Odchudzone fast-foody Przepisy na zdrowe desery bez cukru