Wywodząca się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zupa mocy

W medycynie chińskiej oprócz ziół i akupunktury bardzo ważną rolę w wielu kuracjach odgrywają także zupy wzmacniające energię. Nazywane są zupami mocy. Najbardziej znanymi są te określane wołowymi, które wzmacniają energię żywiołu ziemi oraz zupy z kury, wpływające na substancję nerek i wątroby.

Ten artykuł ma 2 strony:

W dawnych Chinach dobry kucharz miał rozległą wiedzę medyczną, a na cesarskich dworach był jedną z ważniejszych osobistości. Jego wiedza miała kluczowy wpływ na długowieczność dynastii. Sztuka gotowania Zupy Mocy była więc bardzo istotna.

Zupa Mocy jest to wywar mięsno-warzywny, gotowany przez kilkanaście godzin lub nawet dni, który pozwala utrzymać fantastyczne zdrowie i równowagę. W rzeczy samej chodzi jednak o sam płyn, czyli wywar przygotowywany przez wiele godzin. Chińczycy potrafili gotować zupę mocy nawet przez 28 dni! Oprócz czasu istotą owego wywaru jest również jego skład i sposób gotowania.

Składniki :

  • 4 litry dobrej jakości wody;
  • 3 rodzaje ekologicznego mięsa (ja dałem indyka, kaczkę i królika);
  • kasza gryczana;
  • czerwona kapusta;
  • 1 seler;
  • pęczek natki pietruszki;
  • pęczek kopru;
  • 3–4 marchewki;
  • 1 por (biała część);
  • 1–2 surowe cebule;
  • kilka listków laurowych;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • suszone lub świeże grzyby (w tym przypadku borowiki);
  • sól himalajska;
  • ekologiczny ocet jabłkowy;
  • żółtko jaja.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

FIT deser Bounty z kubeczka Sprawdzamy batoniki typu musli. Zdrowa przekąska czy sztuczka marketingowa? Zdrowe chipsy - chipsy z warzyw. Świetny pomysł na zdrową przekąskę Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut Jak poprawić krążenie? Kiedy warto suplementować tran? Jakie są jego właściwości? Dlaczego warto jeść orzechy? Fit chrupiący puszysty deser waniliowy Wielkanoc. Jak nie przytyć podczas świąt? PLACUSZKI z BATATA z MOZZARELĄ Cholesterol i tłuszcze nasycone - czy słusznie się ich boimy? Kotlety z kaszy jaglanej - przepis na przepyszne kotleciki