Wywodząca się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zupa mocy
W medycynie chińskiej oprócz ziół i akupunktury bardzo ważną rolę w wielu kuracjach odgrywają także zupy wzmacniające energię. Nazywane są zupami mocy. Najbardziej znanymi są te określane wołowymi, które wzmacniają energię żywiołu ziemi oraz zupy z kury, wpływające na substancję nerek i wątroby.
Ten artykuł ma 2 strony:
W dawnych Chinach dobry kucharz miał rozległą wiedzę medyczną, a na cesarskich dworach był jedną z ważniejszych osobistości. Jego wiedza miała kluczowy wpływ na długowieczność dynastii. Sztuka gotowania Zupy Mocy była więc bardzo istotna.
Zupa Mocy jest to wywar mięsno-warzywny, gotowany przez kilkanaście godzin lub nawet dni, który pozwala utrzymać fantastyczne zdrowie i równowagę. W rzeczy samej chodzi jednak o sam płyn, czyli wywar przygotowywany przez wiele godzin. Chińczycy potrafili gotować zupę mocy nawet przez 28 dni! Oprócz czasu istotą owego wywaru jest również jego skład i sposób gotowania.
Składniki :
- 4 litry dobrej jakości wody;
- 3 rodzaje ekologicznego mięsa (ja dałem indyka, kaczkę i królika);
- kasza gryczana;
- czerwona kapusta;
- 1 seler;
- pęczek natki pietruszki;
- pęczek kopru;
- 3–4 marchewki;
- 1 por (biała część);
- 1–2 surowe cebule;
- kilka listków laurowych;
- kilka ziarenek ziela angielskiego;
- suszone lub świeże grzyby (w tym przypadku borowiki);
- sól himalajska;
- ekologiczny ocet jabłkowy;
- żółtko jaja.
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze