Wywodząca się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zupa mocy

W medycynie chińskiej oprócz ziół i akupunktury bardzo ważną rolę w wielu kuracjach odgrywają także zupy wzmacniające energię. Nazywane są zupami mocy. Najbardziej znanymi są te określane wołowymi, które wzmacniają energię żywiołu ziemi oraz zupy z kury, wpływające na substancję nerek i wątroby.

Ten artykuł ma 2 strony:

W dawnych Chinach dobry kucharz miał rozległą wiedzę medyczną, a na cesarskich dworach był jedną z ważniejszych osobistości. Jego wiedza miała kluczowy wpływ na długowieczność dynastii. Sztuka gotowania Zupy Mocy była więc bardzo istotna.

Zupa Mocy jest to wywar mięsno-warzywny, gotowany przez kilkanaście godzin lub nawet dni, który pozwala utrzymać fantastyczne zdrowie i równowagę. W rzeczy samej chodzi jednak o sam płyn, czyli wywar przygotowywany przez wiele godzin. Chińczycy potrafili gotować zupę mocy nawet przez 28 dni! Oprócz czasu istotą owego wywaru jest również jego skład i sposób gotowania.

Składniki :

  • 4 litry dobrej jakoÅ›ci wody;
  • 3 rodzaje ekologicznego miÄ™sa (ja daÅ‚em indyka, kaczkÄ™ i królika);
  • kasza gryczana;
  • czerwona kapusta;
  • 1 seler;
  • pÄ™czek natki pietruszki;
  • pÄ™czek kopru;
  • 3–4 marchewki;
  • 1 por (biaÅ‚a część);
  • 1–2 surowe cebule;
  • kilka listków laurowych;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • suszone lub Å›wieże grzyby (w tym przypadku borowiki);
  • sól himalajska;
  • ekologiczny ocet jabÅ‚kowy;
  • żółtko jaja.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

FIT ciasteczka - bez mąki i cukru Odkroić czy wyrzucić? Co zrobić, gdy jedzenie pleśnieje? Dlaczego warto jeść nasiona chia? Lampka wina dziennie - co się stanie, jeżeli będziesz ją pić każdego dnia? Chrom organiczny Co zrobić, gdy zimą przychodzi ochota na tłuste potrawy? Dietetyczna chałwa w 10 minut Właściwości orzechów makadamia WITAMINA D FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Kapusta kiszona - dlaczego warto jeść kiszonki? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado